Τιμολέων ο Κορίνθιος (ο ΔημοΚράτης).
Γεννήθηκε περίπου το 410, στην Κόρινθο. Πέθανε το 337 στις Συρακούσες (Σικελία, Νότια Ιταλία). Ανήκε σε επιφανή οικογένεια. Ήταν Δημοκράτης και εχθρός των Ολιγαρχών. Απόδειξη, ότι όταν ο αδελφός του Τιμοφάνης έγινε Τύραννος της Κορίνθου, χρησιμοποιώντας βία, δωροδοκία, φόνους και 1.000 μισθοφόρους, ο Τιμολέων του ζήτησε να παραιτηθεί. Όταν δεν εισακούστηκε, κανόνισε να δολοφονηθεί ο Τύραννος-Αδελφός του. Ήταν μπροστά στο φονικό και έκλαιγε. Η μητέρα του τον καταράστηκε. Μετά από αυτά ο Τιμολέων, ζούσε στους αγρούς. Το 345 ξαναπαίρνει μέρος στην κοινωνική,πολιτική και στρατιωτική ζωή. Οι συμπολίτες του, του ζητούν να ηγηθεί μιας εκστρατείας στην Σικελία. Τα γεγονότα είχαν ως εξής:
Οι Συρακούσες ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Σικελία και ήταν αποικία των Κορινθίων. Έστειλαν αγγελιοφόρους στην μητρόπολη, ζητώντας βοήθεια, καθότι Καρχηδόνιοι λυμαίνονταν την Σικελία,υποστηριζόμενοι και από Ολιγάρχες-Τυράννους (όπως π.χ. ο Συρακούσιος Ικέτας τύραννος των Λεοντίνων,ο οποίος με 20 Καρχηδονιακά καράβια, κατέλαβε τις Συρακούσες και πολιορκούσε την ακρόπολη της πόλεώς του, για να νικήσει τον τύραννο Διονύσιο τον Νεώτερο). Τόσο μπερδεμένη και άθλια ήταν η κατάσταση στην Σικελία, όταν ο Τιμολέων ξεκίνησε με 700 μισθοφόρους και 10 τριήρεις (1 Λευκάδας, 2 Κέρκυρας, 7 Κορίνθου). Όταν έφτασε, χρησιμοποίησε πονηριά μεγαλύτερη του Οδυσσέα, μαχητικότητα μεγαλύτερη του Αχιλλέα και στρατηγική εφάμιλλη του Θεμιστοκλή. Κατάφερε να απελευθερώσει τις Συρακούσες και από την Καρχηδονιακή τυραννία και από την ντόπια. Κατόπιν απελευθέρωνε πόλεις (Νεάπολη, Αχραδίνη) μέχρι που έδιωξε τους Καρχηδόνιους. Δεν έμεινε σε αυτήν την επιτυχία. Έδιωξε τους τυράννους (Ικέταν, Μάμερκον, Ίππωνα κ.α.). Ανοικοδόμησε τις Πόλεις, έφερε Έλληνες αποίκους. ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ. ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΩΔΙΚΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Νομοθέτησε γιά την λειτουργία του εμπορίου και της γεωργίας. Κέντρο της συμμαχίας όρισε τις Συρακούσες.
340-339: Επανέρχονται οι Καρχηδόνιοι με 70.000 πεζούς, 10.000 ιππείς, ναυτικό υπό των στρατηγών Ασδρούβαν και Αμίλκαν. Ηττώνται παρά τον ποταμόν Κριμισόν. Γίνεται συνθήκη, όπου οι Καρχηδόνιοι μένουν σε ένα μικρό μέρος του δυτικού τμήματος του νησιού όπου βρίσκονταν οι παλιές κτήσεις τους.
337: Ο Τιμολέων παραιτείται και μετά από λίγο πεθαίνει. Θάβεται (ΜΌΝΟΝ ΑΥΤΌΣ) στην Αγορά των Συρακουσών. Στον τάφο του ανεγείρεται μνημείο και Γυμναστήριο (Τιμολεόντειον). Τον αναφέρουν οι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: Τίμαιος, Κορνήλιος Νέπως, Πλούταρχος, Διόδωρος Σικελιώτης.
ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ: Alfieri (Ιταλός), Lahargue, Marie Joseph Chenier (Γάλλοι). Κέρδισε τον τίτλο του Ήρωα της Δημοκρατίας!